piatok 28. septembra 2012

Domáci celozrnný chlieb


Pečenie domáceho chleba, to je taká malá kuchynská alchýmia. Asi je to tou krásnou zemitou vôňou, ktorou rozvoniava celý dom, keď sa chlieb pečie, neviem. Ja si pomáham domácou pekárničkou, ale pamätám si aj na časy, keď som v piatok po škole prišla k babke a domov som odchádzala s pecňom poctivo ručne vymieseného, voňavého bieleho chleba. Často som nevydržala a už po ceste som sa doň pustila.
Počítajte s tým, že ak nepoužijete bielu múku, odrazí sa to na lajdavom výzore chlebíka, ale chuť je pre mňa dokonalá.
 Mojou malou neresťou je, že nikdy neodolám a prvý krajec odrežem hneď po dopečení. Ja viem, bude ma bolieť brucho, bude mi zle, ale noačo, žijeme len raz.
 
Toto je môj recept na domáci celozrnný chlieb do domácej pekárničky. Nebuďte leniví a skúste to. Navyše, od septembra má chlieb zas zdražieť. Aj múka, ale nechcem vám kaziť náladu. Pokiaľ pekárničku nemáte, použite rovnaké cesto, vymieste ho, nechajte vykysnúť a dajte piecť.
Zmes môžete obmieňať, pridávať rôzne iné suroviny, nápady mi nechajte v komentároch, tak rada sa inšpirujem!
Ingrediencie:
asi 320 ml vody
1 kocka čerstvého droždia
asi 350 g celozrnnej múky (obmieňajte podľa chuti a nálady. Ja osobne pridávam asi 300 g celozrnnej múky a zvyšné gramy doplním pšeničnými otrubami a ovsenými vločkami. Bielu múku vynechávam úplne).
morská soľ
2 čl cukru. Vraj sa má používať výhradne biely. Ja používam výhradne trstinový. Rozhodne cukor nevynechávajte, podporuje kysnutie chleba.
1 PL olivového oleja
poctivá hrsť rasce, ľanových a slnečnicových semienok.
To je všetko, ak chcete niečo pridať, smelo do toho.

Postup:
Na miernom plameni zmiešame vodu s droždím, nemalo by to mať bod varu. Prilejeme do pekárničky.

Na váhe si odvážime múku, resp. múkovú zmes, pridáme semiačka, rascu a túto sypkú zmes pridáme do pekárničky.

Pridáme soľ, cukor, olej a zapneme požadovaný program. Ja som lenivá čítať návod, takže vždy stlačím jednotku, tri hodiny pečenia. Po dopečení chlieb prikryte utierkou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára