Recept je od Jara Žideka. Takéto polievky milujem. Plné
orientálnej chuti, ktorá mi pripomína, že milovaná jeseň sa nezadržateľne
blíži. Podávajte s nasucho opečenými mandľovými lupienkami a zacítite
závan neba.
Určite nezabudnite na škoricu. Je to zázračné korenie
a každé jedlo prevonia orientom. Ak sa bojíte a neveríte mi, dajte si
štipku škorice na jazyk. Je sladká?
Samozrejme, že nie, vy odchovanci krupičných kaší! Je korenistá
a tajomná a vy ju jednoducho do tej polievky musíte pridať.
Škorica sa od istého momentu stala súčasťou mojej kuchyne
a ja si indické jedlá bez nej neviem predstaviť. Skúste ju pridať do
marinády na grilovanie. Geniálne.
Že si nemáte zmýliť škoricu so škoricovým cukrom dodávam len
tak pomimo dovetra...
Ingrediencie:
1 cibuľa
1 strúčik
cesnaku
1 čl kari
korenia
1 čl mletej
škorice
250 g
červenej šošovice
1 veľké
jablko
zeleninový
vývar
olej
čierne
korenie, chilly
Postup:
Najskôr
zabaľte jablko do alobalu a pečte 20 minút pri teplote 200°. Podľa mňa by
sa jablko nemalo šúpať, pretože v šupke sa nachádza príliš veľa vitamínov
na to, aby sme to len tak odhodili. Po dopečení odstráňte stred
s jadierkami a nakrájajte na kocky.
Medzitým
opražte cibuľu s cesnakom na olivovom oleji, pridajte červenú šošovicu
a všetky koreniny a zalejte vývarom. Nesoľte, vývar je dosť slaný.
Keď je
šošovica mäkká, čo trvá veľmi krátko, odstavte polievku z plameňa. Pridajte do nej nakrájané jablko
a rozmixujte do hladka. Nechajte znovu prevrieť a okoštujte, či je
všetkého dosť.
Odpustite si
pridanie sójovej smotany a podobných blbostí ,,na zjemnenie“, táto
polievka to nepotrebuje.
Navrch
nasypte nasucho opražené mandľové lupienky a štipku tymiánu. J
Luxusna chut. Uz som ju robila davnejsie, ale bez skorice. Dnes som skusila tvoju verziu, uzasna!
OdpovedaťOdstrániťTak to ma tesi, ze si sa nechala nalakat aj na skoricu, bez nej to nie je ono :)
Odstrániť