Pečenie domáceho chleba, to je taká malá kuchynská alchýmia.
Asi je to tou krásnou zemitou vôňou, ktorou rozvoniava celý dom, keď sa chlieb
pečie, neviem. Ja si pomáham domácou pekárničkou, ale pamätám si aj na časy,
keď som v piatok po škole prišla k babke a domov som odchádzala
s pecňom poctivo ručne vymieseného, voňavého bieleho chleba. Často som
nevydržala a už po ceste som sa doň pustila.
Toto je môj recept na domáci celozrnný chlieb do domácej
pekárničky. Nebuďte leniví a skúste to. Navyše, od septembra má chlieb zas
zdražieť. Aj múka, ale nechcem vám kaziť náladu. Pokiaľ pekárničku nemáte,
použite rovnaké cesto, vymieste ho, nechajte vykysnúť a dajte piecť.
Zmes môžete obmieňať, pridávať rôzne iné suroviny, nápady mi
nechajte v komentároch, tak rada sa inšpirujem!
Ingrediencie:
asi 320 ml
vody
1 kocka
čerstvého droždia
asi 350 g
celozrnnej múky (obmieňajte podľa chuti a nálady. Ja osobne pridávam asi 300
g celozrnnej múky a zvyšné gramy doplním pšeničnými otrubami
a ovsenými vločkami. Bielu múku vynechávam úplne).
morská soľ
2 čl cukru.
Vraj sa má používať výhradne biely. Ja používam výhradne trstinový. Rozhodne
cukor nevynechávajte, podporuje kysnutie chleba.
1 PL
olivového oleja
poctivá hrsť
rasce, ľanových a slnečnicových semienok.
To je
všetko, ak chcete niečo pridať, smelo do toho.
Postup:
Na miernom
plameni zmiešame vodu s droždím, nemalo by to mať bod varu. Prilejeme do
pekárničky.
Na váhe si
odvážime múku, resp. múkovú zmes, pridáme semiačka, rascu a túto sypkú
zmes pridáme do pekárničky.
Pridáme soľ,
cukor, olej a zapneme požadovaný program. Ja som lenivá čítať návod, takže
vždy stlačím jednotku, tri hodiny pečenia. Po dopečení chlieb prikryte
utierkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára